„Karičkové pagáčiky“
Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 250 g hera, alebo maslo
- 2 vajcia
- 1 lyžička soľ
- trochu drvenej rasce
- 8 trojuholníčkov karičky
- 200 g kyslej smotany
Na kvások:
- 100 ml teplé mlieko
- 1 kocka droždie
- 1 lyžička cukor
Postup:
Najskôr si urobíme kvások. Potom do misky pridáme všetky suroviny na cesto a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto si preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 2-3 cm. Vykrajujeme menšie pagáčiky. Kladieme na plech s papierom (rada – predtým ho namočte do vody, vyžmýkame, lepšie priľne na plech). Pagáčiky natrite rozšľahaným vajíčkom a posypte buď sezamom, alebo ľanovými semiačkami. Pečieme na 200 stupňov asi 15 až 20 minút.
Text a foto Karol Hrčka